Ternasco d’Aragó rostit amb patates

ternasco aTernasco d’Aragó rostit amb patates

Ingredients (4 comensals)

espatlla de ternasco (xai)
cap d’alls, julivert
oli d’oliva verge
patates (les necessàries per cobrir la safata que vagi al forn)
sal
mantega de porc (opcional, he posat oli d’oliva verge extra i aigua sola o el suc d’una llimona i la seva escorça en un litre d’aigua (per regar el rostit).

Preescalfar el forn a 200 º C. Pelar els grans d’all i tallar-los per la meitat però no al llarg (es cremen menys). Cobrir la safata del forn amb patates pelades i tallades a rodanxes, repartir uns trossos d’all. Salar i regar bé amb oli d’oliva verge.
Preparar l’espatlla que ha d’estar marcada amb uns talls: salar i posar uns grans d’all dels que tenim preparats entre els talls. Untar de mantega o oli d’oliva verge. Posar per sobre de les patates el ternasco preparat (si no es posa mantega posar-la sobre les patates i regar bé amb oli).
Introduir en el forn a 200 º C durant uns 20-30 minuts perquè es cuini el conjunt. Quant veiem que s’ha torrat la carn una mica, li donarem la volta i seguirem daurant per l’altre costat. Passat aquest temps, obrir el forn i tirar-li aigua abundant (o aigua amb llimona) sense arribar a cobrir les patates. Deixar rostir durant uns minuts a 200 º C (10 o 15 minuts) per després baixar el foc a 160ºC fins a acabar. A mesura que es va evaporant l’aigua cal tornar a fer calculant que l’última mitja hora s’ha de deixar evaporar. Jo he arribat a tenir-lo al forn unes 3 hores i mitja, quedant així la carn tendra i ben separada de l’os.
Es tracta que es torri una mica primer per després rostir-se poc a poc. Si el ternasco es rosteix poc a poc, per exemple a 160º C durant 3 o 4 hores, quedarà més tendre i gelatinós que si el rostim en hora i mitja a 180 º-190 º C. Així doncs, els temps són aproximats. Mai ha de quedar-se sense aigua mentre es rosteix, excepte com he dit, els últims 20 o 30 minuts. No obstant això és qüestió d’anar veient com va cuinant. Si se li vol posar conyac o vi posar-lo l’última vegada que el reguem amb l’aigua.
A part, fer una picada amb unes dents d’all picats, sal i julivert picat. Posar oli en el morter i barrejar bé.

 


atc

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s