Els 10 pecats dels gintònics

gin tonicEls 10 pecats dels gintònics

Ara que la moda comença a decaure recollim els pitjors crims comesos en nom del combinat

“Després de refredar una meravellosa copa baló amb una campana de gel sec, el cambrer hi col·loca sis o set roques de gel i hi posa uns 5 cl de la nova ginebra elaborada amb una selecció de 15 ingredients aromàtics, tots ben exòtics. El cambrer agafa la seva cullera imperial, obre una ampolleta de la nova tònica de color taronja aromatitzada amb regalèssia, aranja i flor de cirerer duta directament des de Fiji. Per rematar una combinació tan exclusiva res millor que un parell de baies de pebre de Jamaica, flors seques d’hibisc, una rodanxa d’aranja xinesa i un cop de curaçao blau. El resultat és visualment espectacular, com espectacular és el compte de 20 € que t’acaben de posar en un preciós platet de Versace”. Així resumeix Sergio Estévez, autor de Gin-tonic para Dummies (Planeta), el nivell de febre a què ha arribat la moda dels gintònics.

Fa quinze anys, recorda Estévez, el mercat dels gintònics era molt reduït: només 2 de cada 100 combinats que se servien de nit eren gintònics i els grans triomfadors eren els combinats de Coca-Cola amb destil·lats anyencs (rom blanc, rom anyenc i whisky blended ), els més consumits històricament. La clau de l’èxit dels gintònics, diu, va ser “centrar-se a crear un producte diferent (en tots els aspectes de les quatre P: producte, placement, promoció i preu) i amb una preparació exclusiva que provoqués dos efectes: d’una banda el de «Jo també vull això» i de l’altra que tothom sabés què estaves prenent sense que fes falta dir-ho, i tot gràcies a l’ús de la rosa i el cogombre”.

Així, en el període del 2008 al 2011 el mercat de la ginebra i de la tònica es va sobredimensionar: cap marca va voler quedar-se fora de la festa. D’aquesta manera, la quantitat de ginebres i tòniques disponibles al mercat s’han multiplicat per 40 o 50 en només 7 anys, amb 300 ginebres diferents i gairebé 50 tòniques, entre les clàssiques i les aromatitzades. Aquest boom del combinat, però, recalca Estévez, també ha deixat moltes coses positives per al consumidor: “Ara es preocupa cada vegada més per saber què és el que consumeix, coneix el producte i els seus ingredients”.

Una bombolla a punt d’explotar

Tot i això… explotarà, la bombolla? “La moda del gintònic mostra signes de cansament, ja que el nivell d’aparició de noves marques està baixant gairebé a zero -diu l’expert-. No obstant, el consum i cultura que s’ha generat al voltant del gintònic s’està assentant. Molts consumidors que van conèixer aquesta beguda amb barreges plenes de fruita, aromes i martingales ara estan seleccionant els seus combinats preferits amb criteris personals, anant cap a marques premium però ben seleccionades, especialment per la qualitat del producte”.

I què vindrà, després del gintònic? “Es parla del vodkatònic com a successor, o dels combinats amb tequila. Però en un mercat tan acostumat a les begudes dolces i aromàtiques com l’espanyol, crec que aquesta nova alternativa és complicada”. Si d’alguna cosa ha servit la bombolla del gintònic, diu Estévez, és per demostrar que el consumidor sempre en vol més. “És possible que el pròxim gintònic sigui, senzillament, un combinat ben fet: la unió d’un destil·lat, un mixer i aromes (cítrics, espècies, xarops, bitters ) que segueixin unes proporcions i ritual de preparació i servei que permetin gaudir dels nostres gustos amb una copa a mida”, afirma. Mentre el gintònic fa els últims espeternecs, us deixem els 10 errors que es cometen amb aquest combinat, fins i tot encara ara.

1. Preparar-lo en got de tub

Un bon got de gintònic ha de tenir prou capacitat perquè hi puguem incorporar d’una sola vegada tot el gel, la ginebra i la tònica necessàries, i deixar prou espai per beure de manera còmoda. A més, la copa ha de tenir la boca ampla perquè es puguin percebre les aromes de manera natural. Amb el got de tub, cap de les dues condicions es poden complir.

2. Utilitzar un mal gel

El gel no ha d’aigualir la copa. Per això hem d’utilitzar un gel industrial de bon calibre. Si utilitzem gel petit, tindrem més superfície de contacte entre la beguda i el gel, de manera que es fondrà més de pressa i aigualirà la beguda. Si s’utilitza gel casolà es corre el risc que faci gust de la resta d’aliments amb què hagi compartit espai.

3. No refredar la copa

Si no es refreda la copa abans de preparar la beguda, una part del gel es fondrà i aigualirà el combinat. Si poseu gel a la copa per refredar-la, es pot extreure amb un colador d’eruga l’aigua de gel que es formi, i aconseguir així que el combinat no perdi ni l’aroma ni tampoc el gust.

4. Afegir-hi massa ginebra

Afegir-hi massa ginebra no fa que el gintònic sigui millor, sinó que estigui més fort, més intens, i això en general resta més que suma. Com a punt de partida, la mesura hauria de ser de 4 o 5 cl de ginebra per cada ampolleta de tònica de 20 cl. És a dir, una proporció d’1 a 4 (o 1 a 5) de ginebra per cada part de tònic.

5. Punxar la tònica

La moda de punxar la tònica consisteix a perforar la xapa de l’ampolla i fer que la tònica surti a pressió pel forat, així s’incorpora a la barreja en agitar l’ampolla. El resultat és espectacular, però la tònica es queda sense gas. El gas té una gran funció en totes les begudes que el duen: potenciar els gustos. Quan es treu, es perd intensitat. Si l’objectiu és treure part del gas a la tònica, l’ideal és triar una tònica amb menys càrrega, sense haver-lo de treure.

6. Fer servir tònica natural

Mantenir la tònica freda fins que serveixi us ajudarà en dos aspectes: les bombolles trigaran més a marxar i es desfarà menys el gel. Quan es dissol un sòlid en un líquid, el primer té més poder de dissolució com més calent està. En canvi, quan hem de dissoldre un gas en un líquid, com més fred estigui el líquid, més a poc a poc es dissol el gas. Per tant, si fem servir la tònica a temperatura ambient, li farem perdre el gas i fondre el gel més de pressa.

7. Afegir-hi suc de llimona

Afegir-hi suc de llimona altera el combinat de dues maneres. Primer, pel seu gust intens, que, juntament amb el sucre, camufla la resta de gustos. D’altra banda, aporta molta acidesa i amargor a la barreja, i també redueix la quantitat de gas: en afegir el suc a la tònica, l’aigua prefereix dissoldre l’àcid abans que el gas que ja hi era. Per tant, per dir-ho de manera simplificada, el gas de la beguda es desplaça lentament i el gust del gintònic perd força.

8. ‘Aromatxacar’ el gintònic

Afegir aromes molt intenses al combinat anul·la els matisos de gust que tant la ginebra com la tònica aporten. Cal no confondre la decoració, que embelleix la copa sense afegir-hi aromes, amb els ingredients aromàtics que alteren el gust i l’essència dels seus integrants, fins al punt que no sàpigues si estàs prenent un gintònic o una macedònia, una infusió d’espècies i colors o una meravellosa amanida.

9. Deixar espècies o restes al gintònic

Mantenir les espècies o restes al combinat l’afectarà en negatiu de dues maneres. Per una banda, les espècies seques seguiran afegint càrrega aromàtica durant tota l’estona, de manera que el gust del combinat es veurà alterat al llarg del temps, fins a aromatxacar la copa. D’altra banda, les restes o petites espècies afegides (com les baies de ginebró) gairebé no afegeixen sabor i, en canvi, molestaran a l’hora de beure i faran que te’n trobis bocins.

10. Remenar el gintònic

Un gintònic ben preparat aconsegueix que la barreja de ginebra i tònica quedi perfectament homogeneïtzada amb la mínima pèrdua de gas possible per mantenir al màxim la càrrega de sabor. Remenar el gintònic amb un agitador o fer cercles amb la copa com si fos un vi que s’ha d’oxigenar provocarà que es perdin les bombolles de la barreja, amb la consegüent pèrdua de gust i qualitat.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s