tortell de Reis artesanal

dsc03232Tortell de Reis artesanal

De crema, fruita gebrada, farcit de nata, xocolata… les variants d’aquest dolç nadalenc són cada cop més nombroses

Per la diada de Reis, la tradició mana menjar tortell a les postres, que pagui qui trobi la fava a la seva ració i que qui trobi la figureta sigui coronat rei. I, a Catalunya, el tortell tradicional és, òbviament, el de massapà.

De tortells se’n van trobant a diferents festivitats, aviat el de Sant Antoni i pocs mesos més endavant, les mones de Setmana Santa. Per Reis, la tradició és que vagi farcit de massapà, i tot i que cada vegada van tenint sortida els farcits de nata o de crema

Ingredients del Tortell de Reis:
700 g de farina de força
200 ml de llet sencera
1 culleradeta de sucre
75 gr de llevat
3 ous
Ratlladura de taronja i una llimona
100 g de mantega
30 ml d’essència de tarongina,
2 cullerades de rom
1 cullerada d’essència de vainilla
200 g de sucre
1/2 cullerada de sal

Preparació del Tortell de Reis:
En un bol aboquem la llet tempalada i diluïm en ella el llevat i el sucre. En un altre recipient tirem la farina de força i fent un forat al centre tirem el contingut del primer bol. Ho barregem tot bé amb una cullera de fusta i ho pastem amb les mans fins aconseguir fer una bola.

Omplim amb aigua tèbia un bol i fiquem la bola de massa mare. Esperem 10 minuts a que dobli el seu tamany i reservem.

A continuació procedim a realitzar la massa mare. En una cassola posem la resta de la farina de força i incorporem la ratlladura de taronja i llimona. I els ous batuts prèviament i amb el sucre ja incorporat. És el moment de fer l’essència de vainilla, la sal i la cullerada de rom. Ho batem tot bé.

En un altre recipient aboquem la llet i la resta del llevat i fem un clot amb una cullera al que incorporem la barreja amb els ous i la llet amb el llevat. Afegim la mantega, l’essència de tarongina i la massa mare que havíem reservat.

Pastem la barreja durant uns 10 minuts i ho deixem reposar amb un drap de cotó durant unes 3 hores.

Passat aquest temps, començarem a donar forma al tortell de reis deixant el tradicional forat al centre i ficant la sorpresa a l’interior.

Ho col·loquem sobre una safata de forn i pintem amb l’ou la massa perquè quedi d’un to daurat bonic i després de fer en una paella la fruita seca, decorem el tortell al nostre gust.

Ho deixem al forn 20 minuts a 200 graus i després ho traiem, ho deixem refredar iel tallem per la meitat per omplir-lo nata, crema pastissera, crema de trufa o xocolata.

I ja tindrem el nostre tortell a punt per menjar!

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s