A la cafeteria … tots els tipus de cafè per prendre a Espanya

cafeA la cafeteria … tots els tipus de cafè per prendre a Espanya

Els experts en cafè ens diuen, en termes generals, que malgrat comptar amb excel·lents empreses proveïdores de cafè i de maquinària apropiada per fer-ho, la forma de preparar el cafè no és la millor.

Preparar cafè ho pot fer qualsevol però preparar bon cafè requereix dedicació, i ser detallista. Tenir el millor cafè en gra és el primer pas, però després també és important tenir la cafetera en condicions adequades i saber com usar-la.

És més important el cafè o qui el prepara? Tots dos, de res ens val un excel·lent cafè si qui s’encarrega de la cafetera no la té a la temperatura o pressió adequada, i degudament neta perquè els residus no perjudiquin el producte final.

D’altra banda, de vegades, no sent el cafè de suprema qualitat, si el barista sap el que fa, obtindrà un bon producte final.

A Espanya s’acostuma consumir el cafè torrefacte que si es compara amb el gra de cafè de torrat natural és de menor qualitat. El cafè reconegut mundialment procedeix del Brasil, Vietnam, Colòmbia i l’Índia, encara que existeixen altres proveïdors com Costa Rica i Guatemala que ofereixen un producte de gran qualitat.

En l’hostaleria, el cafè sempre ha estat un dels productes que deixa més marge de guany, però davant la necessitat imperiosa de reduir costos, molts bars han comès l’error de disminuir la qualitat del cafè en gra i això els clients ho noten.

http://comida-y-bebida.practicopedia.lainformacion.com/como-preparar-un-cafe-3766

Passos per fer un bon cafè

1.- Demanar-li al teu proveïdor un cafè de bona qualitat.

2.- Moldre el cafè: l’ideal és moldre-ho just en el moment de preparar la tassa de cafè, si es mol amb anterioritat o es compra cafè mòlt, al moment del seu ús, l’aroma serà molt menys intens.

Has de tenir en compte que no tot el cafè es mol de la mateixa manera, Inma Vila, del Club del Barista, considera que és un bon cafè aquell que l’moldre durant 25 segons s’obtenen aproximadament 25 ml. de cafè.

Això ho aprendràs amb l’experiència, si el cafè es mol massa fi va a impedir el pas de l’aigua, pel que no obtindràs aquests 25 ml. i el resultat serà un cafè molt fort. D’altra banda, si el cafè no queda prou mòlt, passarà massa fàcilment l’aigua, el que impedirà extreure del cafè mòlt seva essència, i resultant en un cafè massa esclarissat.

A l’moldre el cafè, hem d’analitzar les condicions atmosfèriques. Si hi ha molta humitat, hem de moldre menys el cafè, perquè ja la humitat de per si s’endureix el cafè.

No oblidem netejar el molinet, en moldre el cafè solta certs olis que de no netejar el molinet van quedant allà i poden arruïnar el nou cafè.

3.- El següent pas és posar a punt la màquina. Això vol dir:

Neteja de la cafetera per eliminar residus vells de cafè. Molts cambrers cometen l’error de netejar el filtre només al final del dia, això s’ha de fer entre cafè i cafè, fent que passi aigua fins que es vegi que ja no hi ha residus dins.
La temperatura adequada és de 90 graus.
La pressió adequada: 8.5 bars.

4.- Preparar el cafè:

Per a una tassa s’han d’usar entre 7 i 8 grams de cafè mòlt molt bé premsats.
Seleccionar el tipus de cafè que es vol preparar.
No escalfar la llet a més de 65ºC perquè altera els seus valors nutritius
Utilitzar tasses còniques, ja que afavoreixen la cremositat del cafè.
Si és possible utilitza aigua depurada. No només obtindràs un millor cafè, sinó que danyés menys la cafetera.

Diferents formes de preparar el cafè

Partint del fet que has contactat amb distribuïdors de cafè per a bars per tal d’obtenir un producte de qualitat, has de decidir la forma en què vas a preparar el cafè.

A Espanya s’acostuma el cafè exprés però en molts altres països és més popular el cafè filtrat, no és un procés millor que l’altre, simplement són diferents.

Encara que una màquina de cafè la pot operar gairebé qualsevol, qui millor ho pot fer és un barista, per ser un professional del cafè que li pot donar al teu negoci un toc de distinció, i al teu cafè la millor qualitat possible.

Els tipus de cafè més freqüentment consumits poden canviar la seva denominació o format segons les regions d’Espanya, però les denominacions bàsiques són les mateixes. A continuació enumerem les varietats més conegudes, perquè els estudiants de cursos d’espanyol comptin amb una guia de cafès a Espanya que els valdrà a qualsevol ciutat o regió d’Espanya.

Les varietats són:

“Cafè exprés”, “cafè sol”, o simplement “cafè”, se sol servir en tassa i inclou uns 30 mil·lilitres de beguda.

“Cafè tallat”, es tracta d’un cafè exprés que incorpora una mica de llet, entre 5 i 10 mil·lilitres, per reduir l’acidesa del cafè.

“Cafè amb llet”, que afegeix al cafè uns 100 mil·lilitres de llet, i pot servir-se, a petició, amb llet freda, temperada, calenta, o molt calent. També pot anar acompanyat d’una mica de nata (escuma). A vegades es demana en got o tassa gran, amb més quantitat de llet, especialment als matins per esmorzar.

“Cafè curt”, es tracta d’un cafè exprés d’uns 15 mil·lilitres, és a dir, la meitat que un cafè normal, encara que amb la mateixa dosi de cafè.

“Cafè llarg”, que és un cafè exprés i amb la mateixa dosi però d’una mida una mica superior, fins als 40 o 50 mil·lilitres, pel que és una varietat més suau.

“Cafè americà”, és una ració de cafè per a una tassa de major grandària que el cafè llarg, podent ser de 60 a100 mil·lilitres.

“Cafè doble”, és un cafè exprés de 30 mil·lilitres encara que amb doble ració de cafè.

“Llet tacada”, també anomenada “cafè amb llet, curt de cafè”. Es tracta d’una tassa de llet amb només una mica de cafè.

“Cafè amb gel”, se serveix com un cafè exprés però acompanyat amb un got amb gel. el propi client aboca el cafè calent sobre el got amb gel.

“Cafè del temps”, es tracta d’un cafè amb gel acompanyat d’una rodanxa de llimona.

“Bombón”, és un cafè exprés acompanyat a la tassa de llet condensada.

“Cafè gelat”, també anomenat cafè granissat. Se sol prendre a l’estiu, especialment a les gelateries de l’arc mediterrani. És un cafè que es congela i es conserva en forma de granissat en grans atuells per servir de manera similar a altres begudes gelades (orxata, llimona granissat …)

“Blanc i negre”, es tracta d’un cafè granissat acompanyat de gelat de mantecado, amb gust de crema de llet, i elaborat amb ou, en lloc de vainilla.

“Cafè filtre” o “cafè de Melitta”, es tracta d’un cafè d’ús domèstic o per a consum en oficines. El nom Melita ve de la marca que ho va popularitzar en aquest país.

“Cafè instantani”, és l’extracte de cafè deshidratat, que s’usa per combinar directament amb aigua calenta. A Espanya és més freqüent el seu ús descafeïnat, que veurem en el següent post. Els nous cafès en càpsula, popularitzats per Nespresso, són una versió d’aquest tipus de cafès.

“Descafeïnat de màquina”, es tracta d’un cafè exprés elaborat amb cafè descafeïnat.

“Descafeïnat de sobre”, variant del cafè instantani o extracte de cafè deshidratat en la seva versió descafeïnat. Tant els descafeïnats de màquina com els de sobre són compatibles amb tots els cafès expressats en el post anterior. Les denominacions serien, per exemple, “Descafeïnat de màquina curt”, “Descafeïnat de sobre amb llet”, “descafeïnat llarg de màquina”, “tallat descafeïnat de màquina”, “Descafeïnat de màquina amb llet curt de cafè” …

“Desgraciat”, tallat descafeïnat amb llet desnatada i sacarina.

“Cafè americà descafeïnat de màquina”, és a dir, un cafè americà (suau i molt llarg), elaborat amb la màquina d’exprés però amb cafè descafeïnat.

“Cafè americà descafeïnat de sobre”, el mateix elaborat amb un sobre de cafè instantani descafeïnat.

“Carajillo”, o cafè amb una mica de conyac (brandi en la seva expressió anglesa) afegint uns 10 mil·lilitres d’aquest licor. Si el cafè és descafeïnat seria un “cigaló descafeïnat”. El “Belmonte” és una varietat de cigaló fet a partir d’un bombó, és a dir, amb base de cafè i llet condensada.

“Carajillo de rom”, és una variant del cigaló original, que és de brandi o conyac. També és molt habitual el cigaló de Baileys, o fins i tot el de whisky, orujo, Licor 43 o Tia Maria. Hi ha una variant de cigaló anomenada “Barraquito” que s’elabora amb cafè, llet condensada, Licor 43, canyella i raspa de llimona.

“Carajillo cremat”. És el cigaló que s’elabora cremant prèviament el conyac o licor, abans de barrejar-lo amb el cafè. A la variant de cigaló cremat amb llet se li sol cridar “Trifàsic”, per la forma en què se separen els líquids al vas, que ha de ser transparent.

“Caputxí”, és el clàssic italià, és a dir, entre 150 i 180 mil·lilitres de cafè exprés, llet calenta i escuma de llet, que sol decorar-se amb pols de cacau. En alguns llocs substitueixen el cacau per canyella en pols.

“Cafè vienès”, amb nata o crema batuda, el nom procedeix d’aquesta beguda típica de les cafeteries de Viena i Budapest.

“Cafè irlandès”, que inclou whisky, cafè i nata. Sol anar acompanyat de sucre bru.
 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s