la Festa de batre el cigró de Mura

Cigronets de Mura del restaurant Cal Carter.la Festa de batre el cigró de Mura

En els darrers anys el municipi ha anat recuperant el cultiu del seu cigronet tradicional

Cigronets de Mura amb bacallà i allioli

La Festa de Batre el Cigró de Mura se celebra per recordar unes feines i tasques agrícoles que s’han anat perdent amb els anys però que eren ben vives a mitjans del segle passat. A Mura el record del cigronet és ben significatiu ja que el cigronet (petit, sense pell i de fàcil cocció) és especialment valorat en la gastronomia del nostre país, i en els darrers anys se n’ha anat recuperant el seu cultiu. A banda de la demostració de les tasques de batre el cigronet, també se’n fa la degustació i els restaurants fan una mostra gastronòmica amb el cigronet com a motiu principal.

El cigró, a part d’algun camp que s’hi destinava expressament, sobretot es plantava entremig de les oliveres per aprofitar l’espai i perquè el seu cicle és compatible amb les tasques de menar l’olivar. Antigament no es desaprofitava ni un pam de terra!

Durant la Festa s’ha fet una demostració de com era la batuda del cigró amb un cavall, i s’ha ventat amb una antiga màquina de ventar. Coincidint amb la Festa del cigró s’ha realitzat una exhibició d’oficis antics pels carrers i racons ambientats del poble (ferrer, sabater, terrissaire, puntaires) i tallers i jocs infantils. Els visitants també han pogut visitar una tina per fer vi del segle XVIII, l’església de Sant Martí i l’ermita de Sant Antoni, entre altres indrets.

els cigrons

500 g de cigronets de Mura o la varietat que mes us agradi.
3 dents d’alls.
1 fulla de llorer.
Aigua mineral per remullar.
Aigua mineral per bullir els cigrons.
sal.

Temps d’elaboracio.

Una nit en remull i 2 hores bullint.
Elaboracio.

Posem els cigrons en remull amb aigua mineral o depurada, la nit abans de coure’ls. L’aigua els ha cobrir (heu de tenir amb compte que s’aniran hidratant i augmentaran de tamany).
Al hora de coure els cigrons, els escorrem de l’aigua i els posem en una cassola. Els cobrim amb aigua neta (l’aigua ha de quedar uns 3 dits per sobre dels cigrons), posem la fulla de llorer i els dents d’all amb pell.
Posem al foc la cassola i en quant comencin a bullir baixem el foc i deixem bullir lentament durant unes 2 hores o 2 hores i mitja (es basic que els cigrons no parin mai de bullir, i si tenim que afegir mes aigua, aquesta ha d’estar bullint per evitar que trenqui el bull, ja que quedarían durs).
La sal l’afegim cinc minuts abans de treure l’olla del foc.
Si els bulliu d’questa manera comprovareu que quedan perfectes.

Cigrons amb Cansalada

  • cigrons
  • cansalada del coll
  • oli

posar els cigrons en remull unes deu hores , coure els cigrons , posa’ls en un plat , fregir la cansalada , i posar-la al plat dels cigrons

Cigrons amb camagrocs

Els llegums són un pla molt sa, i a la tardor és una molt bona idea cuinar-los amb bolets, un ingredient que no tenim durant tot l’any.

  • 700gr. Cigrons cuits
  • 1 ceba mitjana
  • 200grs. Tomàquet triturat (de llauna)
  • 300grs. Camagrocs, rossinyols o trompetes de la mort
  • 1 tall de cansalada ibèrica

Elaboració

Tallar la cansalada a daus, fregir en oli i reservar.

En el mateixa oli, sofregir a foc lent, la ceba tallada ben petita, quan comenci a enrossir-se, afegir-hi el tomàquet i deixar que es sofregeixi tot junt.

Quan ja estigui ben sofregit, afegir-hi els camagrocs. . .

Quan estiguin una mica fregits i hagin deixat anar l’aigua, afegir els cigrons, sal i pebre, remenar bé i deixar uns cinc minuts que cogui junt a foc lent i tapat.  Afegir la cansalada i servir.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s