Vins amb sabors a fruites “vins afruitats”, l’última moda entre els jóvenes

sangrias diferentes ATCVins amb sabors a fruites “vins afruitats”, l’última moda entre els jóvenes.

Sin això, ara sembla que la forma d’elaboració d’aquests productes i l’obertura dels consumidors a provar noves coses han obert una nova via comercial que els grans grups cellerers han començat a explotar.

D’altra banda el bevedor mitjana de vins amb gust de fruites és molt més jove que el típic consumidor de vi clàssic. I això és part de la raó per la qual els productors de vi s’estan pujant al carro de la fruita.

Per a molts bevedors més joves, el vi simplement no és atractiu, és complicat i amb un sabor molt sec. A més si hi afegim el fet que els vins solen ser cars per a joves, no és d’estranyar que siguin més propensos a consumir cervesa o la sidra.

Cata Picapolls D.O. Pla de Bages en Terrassa de Vins

Què són els “vins afruitats”?

Com el seu nom indica els “vins afruitats” són aquells que evoquen records a fruites, especialment, madures i no necessàriament a raïm. Per això, hi ha molts experts que, donat el caràcter fruiter d’aquests vins, diuen que el seu terminologia correcta seria “vins fruiters”. La veritat és que els vins afruitats són vins amb olor i gust de fruites, com ara préssec, albercoc, plàtan, grosella, gerd, maduixa, cirera, pruna o mores. El concepte de “vi afruitat” constitueix a més un atribut dels vins joves, de manera que, com bé esteu pensant, els vins afruitats poden ser tant negres, com blancs, com rosats.

Per elaborar vins afruitats cal tenir una varietat de raïm apropiada i en el seu punt de maduresa necessari, amb molt potencial aromàtic, que procedeixi de ceps de bona qualitat i per suposat fer un procés de vinificació adequat: maceració pre-fermentativa a baix grau i fermentació a baixa temperatura, entre d’altres.

Els vins afruitats solen ser vins lleugers, elegants, d’acidesa equilibrada i molt fragants. Vins que sedueixen per la seva olor i que produeixen en boca una sensació de sedositat i amplitud. No cal confondre’ls amb els vins que ens resulten dolços en boca, especialment si parlem de vins blancs, perquè els vins afruitats no ho són.

Els vins afruitats agraden a gairebé tothom perquè en boca seva longitud és moderada i perquè aquest record constant a fruita fa d’ells uns vins agradables.
DO Pla de Bages
El Pla de Bages és una zona privilegiada, situada entre formacions muntanyoses mítiques com Montserrat i la Serra de Castelltallat, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt il’Obac o el massís de Montcau.

Una de les peculiaritats del Bages són les tines i les barraques de vinyes, construccions de pedra seca que es van fer necessàries per als pagesos de la zona davant el continu treball al camp, per guardar les eines agrícoles o bé per protegir-se de les inclemències del temps. Coincidint amb la notable expansió del cultiu de vinyes, es van construir moltes d’aquestes barraques, de les que queden al voltant de 4000 molt ben conservades.

Climatologia i sòl:

Dins d’un clima continental mediterrani de mitja muntanya, el Bages disposa de les condicions idònies per al cultiu vinícola: un excepcional microclima, una pluviositat escassa i una forta oscil·lació tèrmica, a més d’un sòl franc argilós i calcari.

Els seus vins queden impregnats amb notes balsàmiques d’espígol, farigola i romaní. Aquestes plantes aromàtiques que poblen els boscos de pins, roures i alzines envolten les vinyes.

Què són els “vins afruitats”?

Com el seu nom indica els “vins afruitats” són aquells que evoquen records a fruites, especialment, madures i no necessàriament a raïm. Per això, hi ha molts experts que, donat el caràcter fruiter d’aquests vins, diuen que el seu terminologia correcta seria “vins fruiters”. La veritat és que els vins afruitats són vins amb olor i gust de fruites, com ara préssec, albercoc, plàtan, grosella, gerd, maduixa, cirera, pruna o mores. El concepte de “vi afruitat” constitueix a més un atribut dels vins joves, de manera que, com bé esteu pensant, els vins afruitats poden ser tant negres, com blancs, com rosats.

Per elaborar vins afruitats cal tenir una varietat de raïm apropiada i en el seu punt de maduresa necessari, amb molt potencial aromàtic, que procedeixi de ceps de bona qualitat i per suposat fer un procés de vinificació adequat: maceració pre-fermentativa a baix grau i fermentació a baixa temperatura, entre d’altres.

Els vins afruitats solen ser vins lleugers, elegants, d’acidesa equilibrada i molt fragants. Vins que sedueixen per la seva olor i que produeixen en boca una sensació de sedositat i amplitud. No cal confondre’ls amb els vins que ens resulten dolços en boca, especialment si parlem de vins blancs, perquè els vins afruitats no ho són.

Els vins afruitats agraden a gairebé tothom perquè en boca seva longitud és moderada i perquè aquest record constant a fruita fa d’ells uns vins agradables.

DO Pla de Bages
El Pla de Bages és una zona privilegiada, situada entre formacions muntanyoses mítiques com Montserrat i la Serra de Castelltallat, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt il’Obac o el massís de Montcau.
 

Una de les peculiaritats del Bages són les tines i les barraques de vinyes, construccions de pedra seca que es van fer necessàries per als pagesos de la zona davant el continu treball al camp, per guardar les eines agrícoles o bé per protegir-se de les inclemències del temps. Coincidint amb la notable expansió del cultiu de vinyes, es van construir moltes d’aquestes barraques, de les que queden al voltant de 4000 molt ben conservades. 

Climatologia i sòl: 

Dins d’un clima continental mediterrani de mitja muntanya, el Bages disposa de les condicions idònies per al cultiu vinícola: un excepcional microclima, una pluviositat escassa i una forta oscil·lació tèrmica, a més d’un sòl franc argilós i calcari. 

Els seus vins queden impregnats amb notes balsàmiques d’espígol, farigola i romaní. Aquestes plantes aromàtiques que poblen els boscos de pins, roures i alzines envolten les vinyes.
Varietats i Vins:
 

La varietat de raïm autòctona de la comarca és la Picapoll de la qual s’obté un vi blanc afruitat, d’aroma fresc, d’esplèndida textura i personalitat. Aquest raïm ha esdevingut símbol d’identitat del Bages ja que és l’únic lloc d’Espanya on es conrea aquesta preuada varietat. Pel que fa a raïm negre també s’estan recuperant les varietats autòctones Picapoll negre, Sumoll i Mandó, que ajuden a consolidar el particular perfil de la zona. 

Les altres varietats que es conreen són: Macabeu, Perellada, Chardonnay, Sauvignon blanc i Gewürztraminer per a blancs, i Garnatxa, Ull de llebre, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc i Syrah per a negres. 

Tots els cellers del Bages tenen vinyes pròpies, d’aquesta manera els vins del Bages, ofereixen diferents i variades expressions de la seva terra i de la gent que la treballa. 

Varidades Blanques: 

Chadornnay 

Raïm primerenca, de gra esfèric petit i apinyat. Són vins de bona acidesa però sobretot de gran estructura en boca i molta aptitud per a l’envelliment. Destaquen les aromes de fruita fresca com la poma verda i notes de pinya americana. 

Sauvignon blanc 

Raïm blanc de pell delicada. Elaborat en condicions de màxima preservació de l’oxigen, revela gran potència d’aromes tropicals, maracuià i vegetals elegants com el grèvol. A les zones més fredes les notes minerals revelen els millors Sauvignon Blancs. 

Gewürztraminer 

Raïm de pell rosada encara que s’obté vi blanc. La mateixa raïm ja revela el seu gran potencial de notes florals, rosa. Vins de mitjana estructura però de gran intensitat aromàtica en la qual es troben la rosa i la fruita molt madura. 

Picapoll 

Varietat tardana, de gra ovalat i pell gruixuda, que el protegeix en la seva llarga maduració. Dóna vins d’acidesa mitjana que els fa molt amables i potencia la seva sensació de volum. Aromàticament revela notes cítriques, com l’aranja, herba aromàtica espígol i en els anys més frescos les notes florals, (flor blanca com el gessamí.) 

Macabeu 

Varietat de cicle mitjà. Aporta elegància a les mescles de la zona. Es caracteritza per les notes de fruita blanca i una aportació mitjana de grau i acidesa. 

Varidades tintes: 

Ull de llebre 

Varietat negra de gra gran, tendència a ser productiu de jove i es va equilibrant a mesura que envelleix, reduint la producció i millorant la seva maduració. A la zona, aporta lleugeresa aromes florals, regalèssia i fruita vermella, que donen frescor a vins de mitja criança. 

Merlot 

Fora de Bordeus, les zones fredes, com el Bages és on aquesta varietat de cicle curt va a madurar ja amb els primers freds. Això li aporta molta elegància en comparació amb zones més càlides. Sense caure en la verdor dels tanins ni en la sobremaduració aromàtica. En el terme mig hi ha les àmplies zones de merlots frescos, amb notes de grosella i fons de cacau. 

Cabernet Franc 

De maduració lleugerament més avançada que el Cabernet Sauvignon, tot i així varietat tardana. Tendència natural a equilibrar la producció pel deficient quallat del raïm, que redueix la càrrega de manera natural. Dóna vins de gran estructura i color, destacant les notes de tofee sobre fruites del bosc. 

Cabernet Sauvignon 

Possiblement el raïm millor adaptada a tothom, per la seva cicle llarg. Les llargues maduracions a la tardor en zona freda (veremes a finals d’octubre a la nostra zona) respecten l’acidesa i el perfil varietal (cirera picota, fruita negra) permetent eliminar les seves aromes vegetals (pebrot verd) i donant cremositat als tanins que li aporten una gran estructura. 

Syrah 

Raïm de gra gran però de gran pigmentació. Encara que té la pell molt delicada, les llargues maduracions fins al octubre respecten les característiques de Violeta i Olivada. Aquests aromes juntament amb la gran estructura i alhora suavitat en boca la fan una varietats
Cellers de la DO Pla de BagesEls cellers del Bages són majoritàriament explotacions familiars, i tots tenen vinya pròpia. Aquestes característiques impliquen una cura tradicional i molt personalitzat de la vinya que es reflecteix en la qualitat dels seus vins.
Còctels amb vi, l’última tendència.

El sector cree que se puede consumir cava en ambientes de ocio nocturno

La sangría sube el listón y tienta al Barcelonés

  • El món de la mixologia no deixa de créixer. Les begudes blanques i espirituoses es combinen ara amb begudes fermentades com el vi o la cervesa, donant com a resultat deliciosos i refrescants còctels per a les nits d’estiu.
    la vermella, Monistrol, zurracapote, rebujito, negre estiu, sangria sidra, sangria cava, vi, aigua de valència, aigua de múrcia, etc.
    …. ¿Te animas a probarlos?

reprèn la tradició de la sangria conel seu toc més personal. Al vi negre afruitat afegeix Grand Marnier (60 dl.) I curaçao (60 dl.), Després s’introdueixen les fruites que, juntament a la llimona i taronja habituals. Es serveix molt fred, en un got de còctel, copa o gerra amb gels, i com a últim toc, es decora amb una branqueta de canyella, podem canviar el vi per cava, sidra Combinado en Jarra etc….. ¡Volverás a amar la sangría!

Vermut de falset, El aperitivo italiano, piña colada,   salvemos el vermut de los domingos,

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s