Gastronomia de tots sants

Gastronomia de tots santsDSC01245

Arriba Tots Sants, la festa més esperada de la tardor

Els orígens comuns de Tots Sants, la Castanyada i Halloween

Una de les festes importants de la tardor és la Festa de Tots Sants, la Castanyada i el Dia dels Morts, que se celebren entre el 31 d’octubre i l’1 de novembre. Segons la tradició popular, aquestes dates són el moment de l’any en què s’interrelacionen el món dels vius i el dels morts. Per una banda es fa palès el record als avantpassats familiars morts, amb les visites rituals al cementiri per honorar-los, i per l’altra, també es fa real la creença segons la qual, aquests dies, els morts visiten als vius: és el moment de celebracions festives amb bruixes, esperits, fantasmes, ànimes en pena i altres éssers més terrorífics. La gastronomia de Tots Sants, que procedeix d’antigues ofrenes funeràries, és rica i variada i està basada en l’elaboració dels panellets -o “migetes” com en diuen a les terres lleidatanes- amb els productes de la temporada. Altres menges pròpies d’aquesta festa són les castanyes i els moniatos que, acompanyades de moscatell, es mengen en el marc de les Castanyades familiars i populars. En alguns indrets, és costum que per Tots Sants els padrins obsequiïn als seus fillols amb una espècie de “mona”.

Panellets   Mazapán para hacer Panellets

Quatre vins dolços imprescindibles per acompanyar els panellets de la Castanyada

Conoce los distintos endulzantes naturales y saludables

Los postres y platos que requieran de levadura en su elaboración y que son preparados con stevia tampoco crecen de la misma forma que lo harían si estuvieran hechos con azúcar. Es importante conocer este detalle porque puede cambiar la apariencia de determinadas recetas.

PanelletsLa combinació del seus ingredients fa que s’obtingui un producte amb un alt valor nutritiu i energètic. Les ametlles són riques en greixos, sucre, fibra i minerals i els ous aporten hidrats de carboni i proteïnes. Els greixos de l’ametlla són principalment monoinsaturats i amb un contingut  notable de fitoesterols, ambdós beneficiosos per a disminuir els nivells de colesterol i triglicèrids en sang.

Castanyes

castanyes4És un fruit sec tremendament ric en nutrients, aportant sobretot hidrats de carboni i fibra, així com vitamines del grup B ideals per reduir la simptomatologia pròpia de la tardor, en la qual és comuna sentir-nos apàtics o malenconiosos. A més té propietats vasculars reconstituents i antiinflamatòries.

Moniatos

moniatosEl moniato és un aliment de baix contingut gras que té una elevada quantitat de vitamina E, ideal per al cor i la pell. Conté amb antioxidants reduint el risc de patir cardiopaties o altres malalties. També en ser una font de potassi, ajuda a prevenir i regular la pressió arterial i té molt ferro el que aporta energia física i mental.

Cuatro claves para diferenciar los panellets artesanales de los industriales.

Panellets; Pastel de Calabaza; Panellets de Naranja, membrillo y cerezas;        Fogassa de Todos los Santos; Buñuelos de Calabaza;

Calaf enceta la Fira de Tots Sants amb un dia dedicat a activitats gastronòmiques;   Món Sant Benet reviu les llegendes i les tradicions de la tardor amb ‘El Temps de les Ànimes’

Frutas confitadas para el rosario de Tots Sants

Los rosarios constituyen algo muy emblemático en Mallorca.

Frutas confitadasEl padrino y el “rosari ensucrat”.

La costumbre regalar el “rosari ensucrat” en Mallorca por los padrinos o madrinas a los ahijados empezó en Palma aunque poco a poco se extendió por toda Mallorca.  Un padrino es la persona de proteger a un niño y que  haría padre o madre si algún día éste quedara huérfano. Antiguamente las Ave María se hacían con los “panellets” y los Padre Nuestro con frutas confitadas o azucaradas.

  • Albaricoques
  • cerezas
  • ciruela

Para confitar los frutos se hace un almíbar y en él se hierven las frutas que se deseen, deshuesadas y enteras. Cuando hayan dado unos hervores, se retira del fuego el recipiente en el que hierven y se deja enfriar. Una vez frío, devolverlo al fuego y dejar que dé unos hervores más. Retirar de nuevo. Así sucesivamente se hierven y se enfrían las frutas hasta alcanzar el grado de confitado que se desee. Han de ser frutas de tamaño más bien pequeño: cerezas, ciruelas, albaricoques, etcétera para ser utilizadas en la confección del rosario.

També és costum que la beguda que acompanyi les castanyes, panellets i moniatos sigui el vi dolç o moscatell.

mistela o moscatellEl vi dolç natural és un vi de licor tradicional elaborat amb most d’elevada riquesa en sucres i amb el procés d’un vi mut.

El vi pot ser blanc, a partir de les varietats de moscatell o de macabeu, negre elaborat amb garnatxa, o rosat. També es fan cupatges a partir d’aquestes varietats bàsiques. L’epítet «dolç natural» vol dir que la dolçor és natural, sense sucres afegits. No es tracta necessàriament d’un vi natural, d’agricultura ecològica. A més, cal distingir el vi dolç natural del vi dolç de raïm sobremadurat o naturalment dolç. El vi naturalment dolç no és un vi mut i, per tant, és un vi més natural.

moscatelEl moscatell és una varietat de cep blanca, encara que també n’existeix una varietat negra més escassa. Es cultiva arreu d’Europa, al nord d’Àfrica, Califòrnia, Austràlia i Sud-àfrica. Els gotims de moscatell són menuts amb un gra gros i ovoide, amb perfum i amb un gust dolç que recorda el mesc. S’utilitza com raïm de taula o panses i per fer vins dolços i misteles.

El vi de moscatell és un vi dolç obtingut amb aturada fermentativa per addició d’un altre vi, o bé amb una fermentació alentida i parcialment en ampolla, que fa que no tot el sucre esdevingui alcohol. La graduació és alta i el gust i l’olor recorden el mesc, d’on prové etimològicament el nom de moscatell, o moscat com es coneix a la Catalunya del Nord.

És una varietat molt antiga, ja utilitzada per grecs i romans. Es suposa que és originària d’Alexandria. Els musulmans la van introduir a la península Ibèrica. Necessita el veïnatge del mar, que li aporta el grau d’humitat necessari per a obtenir una vegetació òptima. Les principals zones productores són litorals: la Marina, la Foia de Bunyol, el Camp de Tarragona i el Rosselló. Destaquen els moscatells de la DO Alacant, la mistela de moscatell de la DO València, el Moscat de Ribesaltes i el Moscatell de l’Empordà.

Existeixen diverses varietats de moscatell. A vegades se n’indica la procedència: moscatell d’Alexandria, de Frontinhan, de Màlaga, etc. Altres varietats són:

  • Moscatell de gra petit. És una varietat de cep blanca amb un raïm compacte i menut amb perfum de taronja.
  • Moscatell de gra gros, moscatell romà o romer. És una varietat de cep blanca amb un raïm de gra voluminós i ovoide.
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s