vermut artesanal

x2Vermut Artesanal

El vermut ha tornat a convertir-se en tota una institució a Catalunya: ja no només els diumenges, sinó el cap de setmana en general o en qualsevol festa en particular. Hi ha diversos motius pels quals beure vermut artesanal: el primer d’ells és la seva encertada conjunció de sabors en la qual el toc cítric es barreja amb la dolçor del licor i l’amargor final de les herbes que el fan molt refrescant. Un bon vermut artesanal vol dir equilibri, mentre que el vermut industrial peca de ser extremadament dolç o massa amarg. Un altre bon motiu és que molts vermuts artesanals els realitzen petits productors de Catalunya, amb el que estem ajudant a desenvolupar el petit comerç i a persones com nosaltres que intenten tirar endavant. Finalment, triar una beguda artesanal sempre implica un extra d’afecte, personalitat del producte i respecte per la qualitat que aporten les persones que coordinen el procés, afecte que es tradueix després en un sabor únic (cerveceria Gastronomia mondore)

Encara expressions col·loquials com “prendre el vermut” o “l’hora del vermut” no estiguin incloses en el DRAE com accepcions vinculades a la beguda, seguirem pensant que es tracta d’un dels moments més representatius si parlem en termes de socialització al voltant de la menjar a Espanya. I encara que a nivell espanyol sigui una beguda amb origen a Reus (Catalunya), és un dels aperitius més comuns i populars de tota la gastronomia ibèrica. Fins al punt que a Espanya prenem aperitius, pintxos, anem de tapes, picoteamos … i moltes vegades fem servir aquestes expressions per referir-nos a prendre alguna cosa abans del menjar principal, encara que també ens serveixen per designar altres plaers culinaris. Però si hem de destacar una expressió que per excel·lència descrigui sortir a prendre alguna cosa abans de dinar per obrir la gana, no hi ha dubte que “prendre el vermut” o “l’hora del vermut”, són les més utilitzades.

El vermut (o vermut) és una beguda alcohòlica que sol servir-se en l’aperitiu tot i que també és molt utilitzada per a la preparació de còctels i en nombroses i delicioses receptes. Està compost per vi (negre, blanc o rosat, i bàsicament hi ha dues versions el vermut dolç i el vermut sec) que ha estat fortificat i macerat amb espècies i herbes aromàtiques, normalment incloent alguna de sabor amarg que caracteritza a aquesta beguda alcohòlica i de la qual prové el seu nom. L’origen d’aquesta paraula el trobem en el vocable alemany “wermut” que literalment vol dir “absenta”, herba medicinal que podem trobar entre els ingredients del vermut, però també entre els de l’absenta. I és que cada productor de vermut té la seva pròpia i secreta combinatòria d’herbes, arrels i espècies, que pot o no incloure absenta.

L’origen d’aquest preparat tan especial, de gust entre amarg i dolç, es remunta a l’antiguitat (es considera que Hipòcrates va ser el seu inventor), encara que la versió moderna la trobem per primera vegada a Itàlia en 1786 de la mà d’Antonio Benedetto Carpano . A Espanya la seva entrada és més tardana, a mitjans del S. XIX. Es creu que la primera producció de vermut a Espanya data de 1850, any en el qual s’obren les instal·lacions de Vermouth Perucchi, tot i que les primeres dades de comercialització d’aquesta marca els obtenim de registres de la Cambra de Comerç de Barcelona en 1876. Després vindran altres marques de gran qualitat i reconeixement que encara avui estan en actiu com Vermut Iris (1847), Vermut Cisa (des de 1880) o Vermut Izaguirre (des de 1884) fins a situar-nos a principis del S. XX moment en què es comptabilitzen a Reus més de 40 productors i fins a 50 marques de vermut, moltes de les quals avui desaparegudes.

No obstant això la popularització del seu consum no té lloc fins ben entrat el segle XX i aconsegueix la seva màxima esplendor en l’època franquista, quan sortir a prendre el vermut es va consolidar com una activitat pròpia dels diumenges que les famílies de classe mitjana-baixa realitzaven després de la missa de migdia. Es diu que l’hàbit de prendre vermut neix entre la classe treballadora i que l’hora del vermut llavors era una cosa poc sofisticat i propi de cellers i tavernes que avui segurament ostenten de més glamour. En aquesta època ja comptem amb marques tan característiques com Vermuts Miró (1957) o Casa Mariol (1945) que encara avui produeixen vermut tradicional.

Diuen que durant un temps es va perdre el costum a Espanya de prendre vermut i a mi no m’ho sembla tant, però serà perquè no vaig viure el seu veritable apogeu. I serà perquè el castís torna a estar de moda i amb aquesta tendència vam rescatar de nou les tavernes, tavernes, cellers … alguna cosa oblidades aquestes últimes dècades. El que si que és cert sens dubte és que a Espanya hem democratitzat el vermut i no hi ha ni distinció social ni econòmica entre els seus adeptes. I que les vermuterías i cellers són cada vegada més populars i que podem parlar no només de la seva democratització sinó també de la seva modernització.

I tenim exemples recents que ho demostren, tant a nivell de marques amb vermuts ecològics que acaben de sortir al mercat com Valdovinos (Aragó) o Nordesía (Galícia), o les nombroses programacions organitzades entorn al vermut. Com la campanya de l’Ajuntament de Tarragona Feel Vermut per promocionar les terrasses que serveixen aquesta beguda, la ruta del vermut organitzada a Madrid per l’Associació de comerciants Triball, o moltes altres activitats com ara les que Casa Mariol organitza a Barcelona. L’última “Bombes, llangardaixos i coets”, un bar efímer que va estar obert del 29 de gener a l’1 de febrer al soterrani de Magatzem Escolà on es podien degustar les banderilles creatives de Kike Martínez (creador d’aquestes banderilles que es punxen a mà i es venen en el lloc 28 del Mercat Vila de Vallecas) acompanyades de còctels i vermut.

Si no us voleu perdre cap activitat “vermutera”, us recomanem seguir webs i col·lectius com La Vermutista, amants del vermut que a través d’Instagram i Facebook recopilen informació de bars, aperitius per combinar amb un bon vermut de la casa, i fins organitzen concursos a través de les xarxes socials (en col·laboració amb establiments com l’Espinaler, bar de Villassar de Mar que elaboren el seu propi vermut i són creadors de la coneguda salsa Espinaler), LoverMut o la pàgina de facebook de Casa Mariol, celler a qui en gran part es deu la revolució que a Espanya, i fora d’Espanya, aquesta tenint lloc al voltant del vermut.

Però si el que voleu és preparar el vostre aperitiu a casa també us ajudem:

Com se serveix un bon vermut, amb sifó o sense sifó, de raig o embotellat?
Des del principi, i amb la voluntat de rebaixar els entre 13 i 18 º que de mitjana pot tenir aquesta beguda, es barreja amb sifó, encara trobem altres versions també molt típiques com la que combina el vermut amb gels o vermut molt fred, oliva verd omple i rodanxa de taronja. I fins hi combinacions com “el masclet” típic de Reus que barreja a parts iguals vermut Plim, refresc oriünd d’aquesta ciutat. O versions més modernes com les que ens expliquen els nois de La Vermutista i que consisteix a combinar el vermut amb angostura o fins i tot amb el líquid sobrant de les escopinyes servit en pipeta.

¿I amb què ho acompanyem?
Bàsicament depèn dels gustos i opcions personals perquè hi ha mil possibilitats i fins a versions contemporànies de receptes amb vermut. Pots prendre-ho al costat d’unes tapes, pinxos, fregits, truites … i qualsevol aperitiu que et vingui de gust. Això sí, si optem per la versió més tradicional a Espanya, que en tot cas podrà variar segons la zona, les banderilles, les conserves (escopinyes, navalles, musclos .. o vegetals …), els adobats (olives, anxoves, seitons … ) i les típiques potes de borsa, artesanals això sí, són les formes més típiques i populars de acompanyar-lo.

I encara que d’opcions tenim tantes com propietaris de bars o famílies a Espanya, us deixem el “variat” que preparen a Celler Quimet de Barcelona per acompanyar el vermut, i que els nois de No més – de la mare van compartir al seu bloc fa unes setmanes .

María López Fontanals

 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s